REKORDY

Martinské hole. 20.5-21.5.2018

Jeden z najkrajších preletových terénov u nás na Slovensku.

Tak sme sa tam vybrali na dva dni. V nedeľu počasie z rána suprové, ponáhľame sa na štart. Štartujeme už o 10:30h.

Stretli sme sa super partia, Peter môj brat, Robert Kaučárik, veľmi skúsený pilot a preletár, Emil Červeňan, mladý, ale veľmi talentovaný pilot , Tomáš Podmaník, tiež mladý a talentovaný pilot, Stano Vojtek, lieta už dlho, takže má veľmi veľa skúseností.

V takejto zostave by sme chceli prekonať Slovenský rekord 172km FAI trojuholník, ktorý drží , veľmi skúsený a domáci pilot  Jarko Jandúch.

Po štarte sa okamžite dostávame pod oblaky a letíme rovno na mesto Trenčín vzdialené cca 60km vzdušnou čiarou, počasie nám neskutočne praje, letíme veľmi rýchlo a už po 1:40min. sme pri Trenčíne, počasie je ozaj perfektné, otáčame Trenčín a letíme smerom na Handlovú, ja sa nejak strácam, lebo pri svahovaní na mrakoch strácam kontakt s partiou a  letím späť na Handlovú, pred Handlovou mraky začínajú černať, tak sa otáčam a letím späť na Martin, po ceste stretávam svoju stratenú partiu, po 30 min. všetci pristávame kde to ide, vietor silnie a blíži sa dážď.

 

 

Foto: Tomáš Podmaník

Čo dodať, krásny letový deň, len škoda, že nevydržalo počasie až do večera.

Ako tréning reprezentácie Slovenska parádny.

 

Deň druhý, pondelok 21.5.2018

Ostávame spať v Martine na štrkovisku, celá veľká partia. Pri ohni je super 😊

Ráno sme už o 9:30 na štarte, ale dnešok je úplne iný , oblaky sa vôbec netvoria, čo  nie je dobrým znamením, ale štartujeme cca 11:00h.  Na trať sa vydávame až o 11:30h. termika je rozbitá, neucelená, proste nič moc lietanie, ale zatíname zuby  a letíme, po 20km už vidíme mraky, tak sa navzájom utešujeme, že ak sa dostaneme pod nich, tak to už hádam nejak pôjde.

V tento deň si neskutočne pomáhame a spolupracujeme a preto, hoci neskoro dosahujeme Trenčín, počasie sa začína vylepšovať a tak sa aj nádej za rekordom zdá reálnejšia, pred Handlovou  sa trochu roztrasieme a nie sme pokope , Peťo zapája svoje neuveriteľné schopnosti a uteká nám, ja zasa špekulujem ako ho dohnať nejako inou trasou, Tomáš a Emil idú svojou trasou, Stano sa vidá za mnou a Robo za Peťom.

S Tomášom a Emilom sa stretávame a ťaháme to najďalej ako sa dá až za Handlovú, Emil sa otáča skôr, asi neverí tomu počasiu a na Martinky je to ešte ďaleko. Peťa vidím ako sa už vracia od Kremnice. Robo nemá šťastie a pristáva, Stano sa rozhodol ešte skôr vrátiť  späť a darí sa mu to. Nakoniec pristáva pred Martinom a uzatvára krásny  126km FAI trojuholnik.

Ja a Tomáš letíme späť na Martinky čo to dá, lebo z každej strany prší, iba Martinská dolina je bez dažďa. Pomaly sa mi darí Peťa dobehnúť a som za ním už len cca 1km, Tomášovi trošku utečiem a na hrebeni Martiniek stretávam Emila a tak v zostave Peťo, Emil a ja dolietavame až na Martinky a snažíme sa ešte niečo pritočiť a preskočiť na Malú Fatru.

Darí sa nám nájsť slabé stúpanie a nejako prelietavame nad Malú Fatru, ale iba na žačiatok, otáčame a letíme na pristátie do Vrútok.

Takže rekord Slovenska sa nám podarilo prekonať Peťo 176,47km, Pišta 179,84km

Tomáš uzatvára krásny 162,47km  a Emil 158,60km Všetko FAI trojuholníky.

Všetky tieto dlhé prelety sa odleteli na padákoch od firmy OZONE. Enzo a Zeno.

Verím tomu, že tieto rekordy budú onedlho prekonané, lebo namotivovaní sme dosť 😊

Jeden z rekordných trojuholníkov:

https://www.xcontest.org/slovakia/prelety/detail:petko/21.05.2018/08:48